Ze ging van bijna 200 naar 48 vierkante meter woonruimte, en moest dus veel wegdoen. Lastig? “Welnee, uiteindelijk zijn spullen alleen maar ballast.” Op bezoek bij Magda Spermon. Zij nam anderhalve maand geleden haar intrek in een seniorenwoning op locatie De Zonnewijzer in De Meern.

De keuken heeft nog geen tegels, en de thee wordt geserveerd aan een plastic tuintafel. Het is duidelijk dat Magda nog maar nét in haar nieuwe stulp woont. “Ik ben nog druk bezig met de inrichting”, vertelt ze. “De schilderijen en het kacheltje krijgen steeds een andere plek. Ik weet nog niet waar ze het beste tot hun recht komen.”

Water langs de muur

Het huis waar Magda tot voor kort woonde, stond in Vleuten. Het was groot en had een flinke tuin. Magda woonde er alleen en had dus een zee van ruimte. “Héérlijk! Maar er was ook veel onderhoud nodig. Op een dag zag ik, tijdens een regenbui, het water langs de muur van mijn slaapkamer druipen. Ineens was ik het zat. Ik dacht: ik ga het dak niet meer vernieuwen. Een slimme meid is op haar toekomst voorbereid. Ik ga verhuizen!”

Vergeefs

Maar een nieuwe woning vinden valt in deze tijd niet mee. Magda zocht vergeefs. Tot iemand haar adviseerde zich in te schrijven bij De Rijnhoven. Deze woon-zorginstelling verhuurt woningen aan mensen van 65 jaar en ouder die voldoen aan de sociale huurnorm. Om op de wachtlijst te komen, is een inschrijving bij Woningnet nodig.

De Zonnewijzer

Het bleek een gouden tip. Al na veertien dagen mocht Magda haar huidige woning op locatie De Zonnewijzer in de Touwslagerslaan komen bekijken. De Zonnewijzer bestaat uit drie kleinschalige complexen voor senioren die zelfstandig wonen. Wie zorg nodig heeft, kan die afnemen bij De Rijnhoven. De Zonnewijzer ligt vlak bij een bushalte, dierenweide en activiteitencentrum De Roef. Op tien minuten loopafstand is een winkelcentrum.

“Verhuis op tijd naar een woning die past bij je leeftijd!”

Raam open

Magda’s woning ligt één hoog en er is geen lift. “Maar als dat in de toekomst nodig is, mag ik met voorrang naar het complex aan de overkant verhuizen. Daar is wél een lift.”

De doorslaggevende factor om de woning te accepteren? “In mijn oude huis kon ik nooit met het raam open slapen. Via het dak van de uitbouw stonden insluipers zo in mijn slaapkamer. Hier is dat onmogelijk. Ik kan eindelijk met frisse lucht slapen! Zalig!”

Creatieve indeling

Het nieuwe huis telt 48 vierkante meter, en bestaat uit twee grotere kamers, een klein kamertje en een schuur. Magda heeft dus veel minder ruimte dan in haar vorige woning. Toch voelt het nieuwe huis niet krap. Dat komt omdat het creatief in gebruik is genomen.

Lekker huis

Van de slaapkamer heeft Magda haar zitkamer gemaakt. Het is meteen haar lievelingsruimte geworden. “Als ik op de bank tv zit te kijken met mijn benen op het tafeltje, kijk ik op het balkon en het groen in de wijk. Dan denk ik: “Wát een lekker huis!”

Hoofd stoten

Slapen doet Magda in het kleine kamertje, waar alleen een bed en een stoel in passen. “Ik moest daarvoor wel mijn lits-jumeaux verruilen voor een 1-persoonsbed. Af en toe stoot ik mijn hoofd nog tegen de muur. Dat krijg je als je veel ruimte gewend bent, ha ha.”

Tjokvol troep

“Mijn oude huis stond tjokvol troep”, gaat Magda verder. “Als je ruimte hebt, ga je vergaren. Ik heb dus enorm veel weg moeten doen: kleding, tassen, schoenen, decoraties, meubels, foto’s, plantenbakken. Moeilijk? Nee hoor. Uiteindelijk is alles wat je hebt ballast.”

Gevulde agenda

Veel tijd om stil te staan bij wat er niet meer is, heeft Magda ook niet. Haar agenda is flink gevuld, onder andere met afspraken met vriendinnen en de wekelijkse gym in activiteitencentrum De Roef. Verder is ze bestuurslid van de KBO Leidsche Rijn. In die functie houdt ze zich onder meer bezig met het organiseren van museumbezoeken, stadswandelingen en themamiddagen.

Eethuis

Daarnaast is ze de initiatiefnemer van Eethuis ’t Dorpsplein in het Vleutense Buurtcentrum De Schakel. “Mensen vertelden mij vaak dat ze niet voor zichzelf koken. Alleen eten vinden ze ongezellig. Ze nemen maar een boterham met ei, en de volgende dag wéér. Bij Eethuis ’t Dorpsplein kunnen maximaal 34 buurtbewoners een keer per maand samen eten. Dankzij vrijwilligers en een bijdrage uit het Initiatievenfonds kunnen we een versgekookte, gezonde maaltijd serveren.”

Verhuis op tijd!

Wat Magda aan Utrechtse senioren wil meegeven? “Verhuis op tijd naar een woning die past bij je leeftijd! Ook al voel je je – zoals ik – nog goed, je ontkomt er niet aan dat je minder vitaal wordt. Als je je woonsituatie daarop aanpast, hoeft dat niet erg te zijn. Nu ik tussen leeftijdgenoten woon, zie ik dat ze het met z’n allen erg leuk hebben!”

Wilt u meer weten over mogelijkheden in De Zonnewijzer? Klik dan hier.

Fotografie: Puck ’t Hart; Tekst: Saskia Engbers.