Verhuizen doe je niet even zomaar. En voor ouderen die zo lang mogelijk zelfstandig willen of moeten blijven wonen is het misschien nog ingewikkelder. Wat zijn precies de mogelijkheden? De Verhuisadviseur Senioren kan uitkomst bieden.

Huurders van 55 jaar en ouder die in een (te) grote woning wonen, kunnen voor hulp in Utrecht gratis aankloppen bij de Verhuisadviseur Senioren. Voorwaarde is wel dat ze een sociale huurwoning van minimaal 4 kamers huren bij Bo-Ex, Woonin, Portaal, of Cazas Wonen in de gemeente Utrecht. “Wij volgen het aanbod van WoningNet en hebben zicht op iemands woonwensen,” zegt Alice Kuijpers, een van de zes medewerkers.

Verhuisadviseurs

Ook woningeigenaren van 55 jaar of ouder kunnen gebruik maken van de Verhuisadviseur. Zij betalen dan wel voor de begeleiding. De Verhuisadviseur kan hen helpen met een eerste inventarisatie van de inkomens- en vermogenspositie en een voorlopig advies geven richting koop- of huurwoning en het woningaanbod.

Voorrang

Lang niet iedere oudere is op de hoogte van de regels die verhuizen makkelijker maken. “Je krijgt bijvoorbeeld vaak voorrang in Woningnet wanneer je een woning met drie slaapkamers hebt en kleiner wilt gaan wonen. Dat is bijvoorbeeld interessant voor een alleenstaande die zijn of haar woning als te groot ervaart. En 65-plussers die willen verhuizen, krijgen eveneens voorrang op woningen specifiek voor senioren.”

De begeleiding vraagt om maatwerk. “Er zijn ouderen die alles zelf kunnen regelen wanneer wij een woning hebben gevonden die bij hun wensen past. Maar niet iedereen is even handig met de computer, dan kunnen wij helpen. Verder zijn er ouderen met een slechte gezondheid of zonder een netwerk dat ze kunnen inschakelen. Voor hen kunnen we echt iets betekenen.”

Contact breder

Tijdens een kennismaking bespreken de medewerkers van de Verhuisadviseur iemands situatie en nemen ze de verhuiswensen op. Daarna houden ze contact, onder meer wanneer er een passende woning in beeld komt. “Maar niet alleen dan. Iemands situatie kan natuurlijk veranderen en het is handig om dat te weten. Het contact gaat soms ook over heel andere dingen, oudere alleenstaanden hebben ook behoefte aan contact. Ze waarderen een luisterend oor. Wanneer we denken dat het nodig is, verwijzen we iemand naar andere professionals, zoals een buurtteam.”

De Verhuisadviseur Senioren is volgens Alice geen luxe, maar eerder noodzaak. “Ik merk aan de reacties dat we nuttig werk doen. Het is fijn om iets voor een ander te kunnen betekenen. Ik ervaar het als dankbaar werk.”

Verhuisadviseur senioren

Verhuizen doe je niet even zomaar. En voor ouderen die zo lang mogelijk zelfstandig willen of moeten blijven wonen is het misschien nog ingewikkelder. Wat zijn precies de mogelijkheden? De Verhuisadviseur Senioren van Stade kan helpen. De Verhuisadviseur biedt hulp en advies aan 55-plussers met een verhuiswens naar een beter passende woning. Zo bood de Verhuisadviseur ook uitkomst voor de vader van Ömer Altunsoy. Dhr. Altunsoy kwam na een val in het ziekenhuis terecht. Toen Ömer het met de behandelend arts over de woonsituatie van zijn ouders had, kreeg hij direct het telefoonnummer van de Verhuisadviseur Senioren. Klik hier en lees hun ervaring.

Meer over de Verhuisadviseur

Heeft u een woning met minimaal 4 kamers en bent u toe aan een andere woning, die beter past bij uw wensen en behoeften? Bijvoorbeeld een kleinere gelijkvloerse woning? Maar weet u niet hoe te beginnen? Overweegt u uw woning aan te passen? Bent u 55 jaar of ouder? De Verhuisadviseur kan u helpen met advies en het zetten van de juiste stappen.

De dienstverlening varieert van een oriënterend gesprek tot intensieve begeleiding. Samen brengt u uw woonwensen in kaart en de belemmeringen die u ervaart om te verhuizen. U krijgt informatie over het woningaanbod en regelingen waarvan u gebruik kunt maken. De Verhuisadviseur helpt knelpunten op te lossen, kan helpen met (voor u) zoeken of kan u doorverwijzen naar de juiste instanties.

Ook kan de Verhuisadviseur u meer vertellen over de voorrangsregeling ‘Van Groot naar Beter’. Volgens die regeling krijgt u voorrang als u een sociale huurwoning met minimaal vier kamers van één van de corporaties in de regio Utrecht verruilt voor een sociale huurwoning met maximaal drie kamers van één van de corporaties in de regio.

Huurders die doorstromen volgens de voorrangsregeling gaan nooit meer dan € 50 per maand meer betalen dan zij nu al betalen. Het gaat om de netto huur. Dit hebben de meeste corporaties in Utrecht zo met elkaar afgesproken en heet de huurprijsregeling.

Wilt u weten hoe de Verhuisadviseur Senioren u kan helpen? Of wilt u meer weten over de voorrangsregeling ‘Van Groot naar Beter’ of de huurprijsregeling? Neem dan contact op. Of kijk op deze pagina om meer te lezen over wat de verhuisadviseur doet.