Het liefst wilt u zo lang mogelijk zelfstandig thuis blijven wonen. Vertrouwd in uw eigen omgeving. In de wijk, in de buurt, in de woning die u kent. Soms kunt u wel wat hulp gebruiken van bijvoorbeeld uw buren, kinderen, thuiszorg of technologie. Maar belangrijk is dat u zelf de beslissingen neemt. We nemen u mee in een aantal creatieve mogelijkheden om vertrouwd te blijven wonen.
Zorgt een van uw kinderen of een ander familielid of bekende voor u? Dan kunt u ervoor kiezen samen te gaan wonen. Niet in één huis maar juist in twee, door een mantelzorgwoning te plaatsen op eigen terrein. Bijvoorbeeld in de tuin. Deze woning is bedoeld voor degene die u ondersteunt. Maar u kunt er ook zelf in de mantelzorgwoning gaan wonen. In dat geval woont uw mantelzorger in uw huis.
Er zijn kant-en-klare mantelzorgwoningen op de markt die u direct kunt plaatsen. Ook kunt u bijvoorbeeld een garage of tuinhuis laten ombouwen tot mantelzorgwoning. Voor een dergelijke woning op uw eigen terrein heeft u geen vergunning nodig. Wel gelden er enkele regels bij de plaatsing van een mantelzorgwoning.
• Regels rondom mantelzorgwoningen
• Mantelzorg Utrecht
Wonen in uw eigen woning, mét de ondersteuning van iemand in uw huis. Dat kan met het concept Woonmaatjes. Denk aan het vroegere hospitaverhuur: u neemt iemand in huis die de nodige gezelligheid meebrengt. Er is aandacht: tijd voor elkaar, het dagelijkse praatje en sociaal contact. Daarnaast kan deze persoon u ook helpen in het huishouden. Uiteraard wordt de persoon die u in huis neemt - jong of wat ouder - uitgebreid gescreend.
Woonmaatjes heeft een online databank waar studenten, starters, vijftigers en ouderen zich gratis kunnen registreren. Professionals zorgen voor een passende en betrouwbare match. Ziet u op tegen de zakelijke kant achter deze woonoplossing? Woonmaatjes neemt u ook alle administratie, huur- en dienstverleningsovereenkomsten uit handen. Zo is het vertrouwd en ontspannen wonen als woonmaatjes, oud en jong.
Steeds vaker zien we in Nederland woonvormen waar verschillende generaties bij elkaar wonen. Ouderen die alleen wonen of met weinig sociaal contact, komen bijvoorbeeld in verbinding met studenten die huisvesting zoeken. Dit gebeurt onder meer in (voormalige) woonzorgcentra. Jong en oud wonen samen, ondernemen samen activiteiten in gemeenschappelijke ruimtes én helpen elkaar. Zo ontstaat er een kleine levendige gemeenschap. U kent het gezegde: beter een goede buur …
• Gemengd wonen in Utrecht via U, JIJ & WIJ
In uw eigen huis blijven wonen mét wat meer financiële ruimte. Voor bijvoorbeeld aanpassingen in huis, huishoudelijke ondersteuning of als aanvulling op uw pensioen. Dat is mogelijk wanneer u overwaarde op uw huis heeft en u uw woning laat verzilveren. Hiermee kunt u het geld dat u anders pas zou krijgen als u uw huis verkoopt, nu al gebruiken. Bij Vereniging Eigen Huis vindt meer over welke mogelijkheden er zijn voor het verzilveren van uw woning.