Heeft u ooit gehoord van een kangoeroewoning? Weet u precies het verschil tussen een zorghotel en een serviceflat? En waarom zou u kiezen voor een aanleunwoning, maar juist niet voor een verzorgingshuis? Hieronder zetten we de verschillende woonvormen voor senioren voor u op een rijtje. Zo kunt gerichter op zoek naar uw mogelijk volgende thuis.
Een levensloopbestendige woning (ook wel genoemd: levensloopgeschikte woning) is eigenlijk een woning zoals alle andere, iedereen zou er kunnen wonen. Er zijn alleen aanpassingen gedaan die het mogelijk maken om langer zelfstandig thuis te kunnen wonen. Geen drempels, bredere deuren, geen verdiepingen, eventueel aangepaste keuken of sanitair. Zo kunt u met een chronische aandoening of handicap thuis toch prima uit de voeten, tot op hoge leeftijd. Er is een te beperkt aanbod van dit type woning, maar er worden nu vrij snel meer gerealiseerd
De serviceflat is de woonvorm die op het eerste gezicht oogt als elke andere woonflat. Maar wie beter kijkt, die ziet een essentieel verschil. In een serviceflat kunt u, als en wanneer u dat wilt, gebruikmaken van gemeenschappelijke voorzieningen zoals een recreatieruimte. Nog een groot verschil: in een serviceflat worden maaltijden verzorgd. U bent dus op de meest makkelijke manier verzekerd van elke dag een voedzame en relatief goedkope maaltijd. Ook zijn er in serviceflats noodoproepinstallaties aanwezig en er kunnen gasten blijven logeren in privéruimtes. U hoeft dus zelf geen extra kamer te hebben. Rekent u wel op hoge servicekosten, voor alle diensten.
De kangoeroewoning is bedacht voor onder andere ouders en kinderen die naast elkaar willen wonen. In dit geval grenzen er twee woningen direct aan elkaar, elk met een eigen voordeur. Dat is makkelijk om snel even langs te lopen en hulp te bieden. En toch heeft iedereen maximale privacy.
Die privacy is er minder bij het groepswonen. U deelt de woning nu met anderen. Deze andere bewoners bepalen samen welke nieuwe bewoner wordt toegelaten. Dat is logisch, want u komt elkaar vaak in huis tegen. Ieder heeft een eigen slaapkamer, er is een gemeenschappelijke ruimte. Er is geen zorg, u moet dus – zo nodig met aanpassingen en hulpmiddelen – voor uzelf kunnen zorgen.
Een aanleunwoning is in alles een gewone eigen woning. Het enige verschil is: u woont pal naast of dicht in de buurt van een verzorgingshuis. U kunt dus gebruikmaken van alles wat het verzorgingshuis te bieden heeft: maaltijden, recreatieruimte, therapie, zorg, alarmering. Het is een prettige manier van op uzelf wonen, in de veilige zekerheid dat zorg en hulp vlakbij zijn.
Stel: u kunt even niet zelfstandig thuis wonen, maar een ziekenhuis of een verpleeghuis is nu ook weer niet nodig. In een zorghotel kunt u herstellen van een operatie of ziekte, met altijd deskundig personeel en therapeuten in de buurt. In sommige zorghotels vindt u onder andere ook moeders die net bevallen zijn, er zitten dus mensen van alle leeftijden. Een zorghotel is, net als een gewoon hotel, puur bedoeld voor tijdelijk verblijf. U kunt er zelfs een kamer voor uw eigen vakantie huren. Of u gaat er logeren als uw mantelzorger op vakantie gaat. Zo bent u er zelf ook even uit, door alle zorg omringd.
In een verzorgingshuis, het woord zegt het al, draait alles om de combinatie zorg+thuis. U heeft uw eigen kamer, die u naar eigen smaak kunt inrichten. Daarnaast biedt het verzorgingshuis de zorg die bij uw situatie past. Dat kan ziekte, een handicap of ouderdom zijn. Het is in elk geval niet mogelijk dat u nog zonder zorg woont. U heeft dus een indicatie nodig, voor dit type woningen. Veel verzorgingshuizen bieden ook dagopvang of de mogelijkheid om tijdelijk te verblijven. In dat laatste geval gaat u na herstel weer naar uw eigen huis.
Kleinschalig wonen is een woonvorm bedoeld voor mensen die blijvend intensieve zorg en ondersteuning nodig hebben, zoals mensen met dementie. In dit geval wonen er zo’n zes tot acht bewoners samen, ondersteund door zorg, verpleging en activiteitenbegeleiding. Iedere bewoner heeft een eigen slaap- en badkamer, er is een gemeenschappelijke ruimte. Er wordt alles gedaan om het wonen zo gewoon mogelijk te laten zijn.
Het verpleeghuis biedt intensieve verpleging en zorg voor bewoners met ernstige lichamelijke of psychische beperkingen. Hier wonen bijvoorbeeld mensen die na een hersenbloeding niet meer thuis kunnen wonen, of mensen met dementie. In verpleeghuizen vindt u niet alleen verzorgend en verplegend personeel, maar ook fysiotherapeuten en gespecialiseerde artsen. Het is eigenlijk een ziekenhuis voor lang verblijf. Overigens is het ook mogelijk om hier te revalideren en dan weer naar huis te gaan.
Bekijk hier het woonaanbod voor senioren in de Gemeente Utrecht.