Verhuizen op latere leeftijd is een belangrijke stap. U kunt in deze fase van uw leven nadenken over de woning waar u vervolgens liefst nog zo lang mogelijk blijft wonen. U staat zo voor twee vragen.
De eerste is: welke woning past het best bij mijn leven vanaf nu? Hoe gerichter u daarop nu op zoekt, hoe langer u geruster in uw nieuwe thuis kunt wonen. U kunt dat nu nog in alle rust doen, u heeft nog volop keuze. De tweede vraag is: hoe regel ik de verhuizing zo goed mogelijk? Het helpt als u hierbij zoveel mogelijk praktische hulp krijgt en hulp bij verhuizen naar de nieuwe woning. Mensen die alles regelen, helpen inpakken, de nieuwe woning inrichten, de papierwinkel uit handen nemen. Voor beide vragen geven we u de volgende tips.
Zoveel woonwensen, zoveel woningen. Veel senioren verhuizen van een grote woning met trappen en verdiepingen naar een gelijkvloerse woning. Als u daar de ruimte voor heeft, zou u zelfs kunnen denken aan een mantelzorgwoning in de tuin. Gaat u kleiner wonen, dan is een extra slaapkamer erg handig. Niet alleen voor gezelligheids-logees, maar op termijn ook voor mantelzorgers. Er zijn tegenwoordig ook steeds meer appartementencomplexen waar u apart een logeerkamer kunt huren. Steeds vaker zien we dat deze appartementencomplexen worden gerealiseerd in historische panden. Oude bedrijfspanden ondergaan een metamorfose en bij die ontwikkeling wordt in toenemende mate gemikt op senioren. In zo’n omgeving zijn vaak ook alle nodige voorzieningen: openbaar vervoer, zorg, winkels. Kortom, ‘de keuze is reuze’, zowel in huur als in koop.
De eerste beslissing die u neemt, is of u wilt kopen of huren. Besluit u voor dat laatste, dan kunt u vervolgens weer kiezen uit sociale-huurwoningen of woningen in de vrije sector. Of eigenlijk: er wordt voor u gekozen, want er gelden inkomensgrenzen voor sociale huur. Er zijn ook woningen waarvoor bijvoorbeeld gezondheidsindicaties gelden. Check dat dus goed. Voor de keuze uit sociale-huurwoningen kijkt u op de websites van woningcorporaties in de buurt waar u wilt wonen. Voor huurwoningen in de vrije sector en voor koopwoningen kunt u kijken op de websites van lokale makelaars en uiteraard Funda. Om gericht te zoeken, stelt u voor zichzelf eerst een lijstje op van eisen waar uw woning minimaal aan moet voldoen. Denkt u dan aan:
Maak een lijstje van vijf woningen die u wel wat lijken. Neem vervolgens gerust contact op met de verhurende of verkopende makelaar. Dat verplicht u tot niets, de kosten worden immers betaald door de partij die de makelaar heeft ingeschakeld. U kunt dus gewoon woningen bezoeken die u interesseren, Neem liefst iemand mee die er van een afstand naar kijkt, zoals een kennis of familielid. Zij kijken anders naar uw mogelijk nieuwe thuis, dat kan helpen bij de goede keuze.
Check welke toelatingseisen er zijn. Soms gekoppeld aan inkomen, soms aan zorg indicatie. Het is vaak mogelijk om een persoonlijke rondleiding aan te vragen. Zo kunt u een aantal opties vergelijken.
Naarmate de verhuizing nadert, gaat u uw oude huis opruimen en schoonmaken. U kunt veel hulp bij verhuizen inschakelen: vrijwilligers, soms kan de gemeente helpen of u kunt particuliere hulp in huren. Daarna komt de verhuizing zelf, het moment waarop het lijkt alsof u aan alles tegelijk moet denken. Denk dan vooral aan een verhuisservice, want die neemt het meeste denk- en doewerk uit handen. Deze professionals doen het dagelijks:
U hoeft niet alles meteen uit handen te geven. Er zijn ook verhuisservices die alleen de zware dingen doen, zoals kasten uit elkaar halen en weer in elkaar zetten. Bekijk hier de mogelijke hulp bij verhuizen: